Güvenli Internet Bankacılığı
Şubeye gitmeden oturduğumuz yerden EFT yapmak, fatura ödemek ne kadar da kolay ve rahat. Ama Internet’te bankacılık işlemleri yaparken rahatlıktan çok güvenlik daha önemlidir. Çünkü bizim için rahat olan, hırsızlar için de rahat. Biz şubede sıra beklemiyorsak onlar da silahlı, maskeli şubeyi soymuyorlar.
Birbankacı olarak sürekli çevrimiçi (online) işlem yapmaktayım. Çevrimiçi bankacılık işlemleri yaparken güvenliğin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyorum. Bu anlamda Internet’te güvenlik nasıl sağlanır, nelere dikkat edilmelidir konulu yazılar fazlasıyla ilgimi çeker ve güvenlik konusunda her türlü önlemi almaya gayret ederim. Ben de bu yazımda, Internette bankacılık işlemlerini yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğim elimden geldiğince.
Hırsızlar nasıl oluyorda bilgisayarımıza erişip kredi kartı numarası ve şifre gibi bilgileri ele geçiriyorlar? Genelde hırsızlar bunu yaparken iki farklı yol kullanıyorlar. Birincisi bilgisayarımıza bazı casus yazılımlar yükleyerek. İkincisi bankanın web sitesini taklit ederek bizi kendi hazırladıkları sahte siteye çekmek. Sonuçta amaçları aynı. Şifre ve kredi kartı numaralarımızı ele geçirmek.
“Güvenli Internet Bankacılığı”
Hırsızlar bunları yaparken ne gibi yöntemlere başvuruyorlar gelin şöyle kısaca bahsedeyim. Biligisayarınıza bulaşan bir trojan, keylogger. Nedir bu keylogger? Klavyeden girdiğiniz tüm bilgileri kaydetmek için hazırlanmış bir virüs. Bu virüs sinsice bilgisayarımızda bekliyor. Daha önceden belirlenmiş bir bankanın web sitesine girer girmez aktif hale geçiyor ve klavyeye bastığımız tüm tuşları kaydediyor. Bunlar kredi kartı numaralarımız, şifrelerimiz, hesap numaralarımız vs. Daha sonra virüs bu kaydettiği bilgileri doğruca virüsün sahibine gönderiyor. Bunu önlemenin yolu sanal klavye kullanmaktan geçiyor. En azından o daha güvenli.
Birdiğer yöntem phishing. Bu yöntem e-posta adresimize gelen sahte e-postalarla başlıyor. Kullanıcı postayı bankadan geldiğini sanıyor ve doğrudan linke tıklayıp sahte siteye giriyor. Sahte site o kadar iyi hazırlanmıştır ki orijinalinin aynısıdır. Siteye giren kişi hiç bir şekilde anlamayacaktır. Tabi amaç belli. Sahte siteye giren kişinin girdiği kredi kartı ve şifre bilgilerini ele geçirmek. Bunu önlemenin en kolay yolu, hiç bir şekilde bu tür postalara güvenmemek. Her zaman bankanın adresini adres çubuğuna kendi elimizle girmeliyiz. Kullandığımız tarayıcıda burada çok önemli yer teşkil ediyor. Bu yüzden sürekli olarak tarayıcımızı güncel tutmalıyız.
GüvenliInternet Bankacılığı için 10 altın kural:</imgalign=left>
- Bankanızınonline şubesine ulaşmak için hiçbir zaman link kullanmayın, adresi elinizle yazın.
- Sayfa açıldığında adres çubuğunda yer almakta olan adresin doğru olup olmadığını kontrol edin.
- Açılansayfanın şifreleme içerdiğinden emin olun. Bunun için adres çubuğundaki ifadenin “https” ile başladığını ve tarayıcınızın durum çubuğunda bir asma kilit sembolünün bulunduğunu görmelisiniz.
- Eğermümkünse online bankacılık şifrenizi ekran klavyesi kullanarak girin.
- Bankadan gelen bir e-posta’da bankayı telefonla aramanız isteniyorsa, metinde verilen numarayı bankanın gerçek web sitesinden ya da emin olduğunuz başka bir kaynaktan kontrol edin. Ayrıca banka görevlileri hiçbir zaman Internet şubesine giriş parolanızı sormazlar.
- Müşterinumarası, kullanıcı adı gibi bilgilerinizin başkalarının erişebileceği bir yerlerde yazılı olmadığından emin olun.
- Hesapözetinizi sıkça kontrol edin.
- Online bankacılık işlemlerinizi halka açık bilgisayarlar yerine mümkün olduğunca kendi bilgisayarınızdan yapın.
- Bilgisayarınızıanti virüs, anti phishing ve güvenlik duvarı araçlarıyla koruyun.
- Internet bankacılığında başkaları tarafından tahmin edilmesi zor olan parolalar kullanın ve parolalarınızı sık aralıklarla değiştirin.
Konu hakkında daha önce yazdığım Internet güvenliği konusundaki diğer yazımı buradan okuyabilirsiniz.