Domuz Gribi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Son günlerde tüm dünyayı kasıp kavuran domuz gribi ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
Artık neredeyse herkesin bildiği gibi, hastalık Influenza A (H1N1) adlı virüsün etken olduğu bir grip tablosu. Esas olarak domuzlarda hastalık yapan, ama özelliklerinin değişmesiyle insandan insana da bulaşabilen Influenza virüsü tablonun sorumlusu olarak tespit edilmiş durumda.
Dünya üzerinde zaman zaman salgınlara yol açan Influenza virüsü, şimdi de bu şekilde insanlığın karşısında. Geçen aylarda ve aslında her sene ülkemizde salgınlar yapan Influenza (Grip), yaklaşık bir hafta süren yüksek ateş, yaygın kemik eklem ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi belirtilerle seyreden aslında sağlıklı bedenlerde ciddi yan etki yapmadan iyileşen bir hastalık. Gripte korkutucu olan ve ölümlere kadar varan komplikasyonlara yol açan nedenler ise hasta kaynaklı olmaktadır. Astım, bronşit, kalp hastalığı, diyabet gibi sürekli hastalığı olanlar, 65 yaş üzeri kişiler ile riskli çocuklar daha özenli bir koruma ve yaklaşım gerektirmektedir. Bu yüzden de domuz gribinde de ölümler, diğer Influenza türlerinden farklı olmayarak riskli gruplarda gerçekleşmektedir.
Domuz gribinde bulaşma ile ilgili olarak şunları söylenebilir:
Domuz Gribinin, mevsimsel gribin bulaştığı gibi bulaşmakta olduğu düşünülmektedir. Kişiden kişiye genellikle öksürme, hapşırma gibi solunum yoluyla bulaşır. Bazen de hasta insanların ağız ve burunlarına temas etme yoluyla da bulaştığı bildirilmiştir. Hasta bir kişinin öksürüğü ya da hapşırığından çıkan damlacıkların masa gibi bir yüzeye temas etmesinin ardından başka bir kişinin bu masaya elle dokunması, ardından ellerini yıkamadan gözlerine, ağzına veya burnuna dokunması sonucu hastalık kişiden kişiye geçebilir. Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün ve daha fazla gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu göstermektedir. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, potansiyel olarak daha uzun süre bulaştırıcı olabilir.
Belirtileri özellikli olmayıp, normal insan gribi belirtilerine benzer ve ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme halsizlik olarak yansır. Ateşin 38,5 ve üzeri olması, hastayı yatmaya zorlayacak yaygın ağrılar tipik belirtilerdir.
Tedavisi spesifik değildir, genel semptom gidericiler yanında bol sıvı ve dengeli beslenme ile mutlak yatak istirahati gereklidir. Antiviral ajanların etkinliği kesin olmamakla beraber hasta teması kanıtlanan kişiler ve hastalarda kullanılmaktadır. Koruyucu olarak kullanımı kanıtlanmış hasta teması olanlarda önerilebilir. İlaç tedavisi için mutlaka doktor tavsiyesi olmalı, şüpheli semptomları olanlar hekime müracaat etmelidirler. Şu anda Türkiye için bir sorun olmamakla beraber özellikle yurt dışı teması onlalar daha dikkatli davranmalıdır.
Hastalığa yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
İnsanlar için geliştirilmiş bir aşısı henüz yoktur. Hastalıktan korunmak için rutin önlemleri uygulamak gerekir. Bu önlemler:
* Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kullandığınız mendili hemen çöpe atınız.
* Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız. En az 15 ila 20 saniye yıkama önerilir. Alkolle temizleme de tercih edilebilir.
* Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Çünkü virüs ellerinizle başka kişilerle tokalaşma yoluyla da bulaşabilmektedir.
* Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
* Genel sağlığınıza dikkat ediniz.
* İyi uyuyun, fiziksel aktivitelerde bulunun, stresten kaçının, bol sıvı alın ve iyi beslenin.
* Bu hastalıkla kontamine olmuş olabilecek yüzeylere temas etmekten kaçının.
Bu gün için Türkiye’de virüs tespit edilmediğini, gereğinden fazla kaygılanmaya gerek olmadığını, zaten her zaman uygulamamız gereken genel hijyen kurallarına daha özenli dikkat etmemizi önererek baharın tadını sağlıklı günlerde çıkarmanızı dilerim…
Soğuk algınlığı, mevsimsel grip ve domuz gribi belirtileri arasındaki farklar.
Domuz gribinde son durumu, interaktif dünya haritasından takip edin…