13 Saniye
Türkiye’ de nüfusa oranla, günlük kişi başına ayrılan okuma süresi 13 saniyedir! Diğer Avrupa ülkelerinde bu süre 24 dakikaya kadar ulaşmaktadır.
Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin en onemli göstergelerinden biri de kitap okuma oranlarıdır. Türkiyedeki bu ayıbı sert bir dille insanımızın yüzüne vurmak amacıyla Anadolu Üniversitesinden bir grup öğrenci bir hareket başlatmış durumdalar.
“Bir Sayfa Açın“, Türkiye’deki okuma oranını arttırmak amaçlı başlanmış bir kampanya hareketidir. Ülkemizin gelişimi, insanımızın bilinçlenmesi için bu kampanyaya ben de destek vermek istedim.
Kamyanya hakkında detaylı bilgi ve kampanyayı desteklemek için: Bir sayfa açın.
Dünyadaki okuma üzerine bazı istatistikler:
– Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2000 – 3000 civarında basılmaktadır.
– Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye’de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.
– Türkiye’de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.
– Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye’de sadece 23 milyon.
– Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.
– Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7. Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.
– Türkiye’de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965’e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965’in de altında kaldı