Internet'te bilgilerimiz ne kadar güvende?
|

Internet’te bilgilerimiz ne kadar güvende?

Bilgisayar ve Internet güvenliği konusunda herhalde ne kadar yazı yazılırsa yazılsın yinede tam anlamıyla kesin bir sonuca varamayacağız. Yinede birileri başka birilerinin bilgilerini çalacak ve istemediğimiz bir takım şeylere neden olacaklar. Bunun için biz kullanıcıların bu konuda çok dikkatli olmamız gerektiğini unutmayalım. Özellikle Internette alışveriş yapanlar yada bankacılık işlemleri yapanlar bu konuda daha da dikkat etmeliler. Çünkü günümüzde bir çok kişi kredi kartı bilgilerinin yada bankacılık işlemleri için kullandığı şifreleri başkalarına kaptırmaktalar. Bu kişiler durumdan haberdar olduklarında ise iş işten geçmiş oluyor. Bunun için yapılması gereken şeylerin başında aslında belki de en önemlisi biraz dikkali olmak geliyor. Çünkü her ne kadar bilgisayarımızı virüslere karşı sürekli korusak yada gerekli olan güncellemeleri yapsakta e-posta kutumuza bir e-postaya hemen inanıyoruz. Hele birde bu e-posta işlem yaptığımız bankadan geldiyse ve bizden üyeliğin güncellenmesi için kullanıcı adımızı ve şifremizi istiyorsa hiç düşünmeden yazıyoruz. Bilgilerin gerçekte nereye gideceğini bilmeden.

Bir diğer önemli bilgi de bilgisayarımızda bulunan virüslerle alakalı. Bilgisayarınıza yüklediğiniz her türlü şeyi mutlaka virüs programıyla taratın. Bilmediğiniz hiç bir dosyayı yüklemeyin, çalıştırmayın, açmayın. Bilgisayarınıza sinsice yerleşen keylogger benzeri virüsler klavyede bastığınız her tuşu kaydedip bunu belirli zamanlarda karşı tarafa göndermekte ve sizin bazı özel bilgilerinizi çalmakta. Bunların arasında banka giriş şifreleri, yada kredi kartı numarası gibi bilgiler olabilir. Bu yüzden özellikle bankacılık işlemlerinde klavye yerine sanal klavye uygulamasını kullanınız. Gerçi ekran görüntüsünü kaydedip karşı tarafa gönderen virüslerde var bu durumda sanal klavye de bu konuda çaresiz kalmakta. Bu bilgileri yazılan başka bir yerden kopyalayıp yapıştırsak nasıl olur diye düşünenlere ise öncelikle şu kısa bilgiyi vereyim. Bir yazıyı seçip “kopyala” dedikten sonra, siz bilgisayarı kapatana kadar o bilgiler bilgisayarın belleğinde kayıtlı kalır. Bunun ulaşılmaz olduğunu düşünenenler yanıldılar. Bilgisayarın belleğinde kayıtlı olan bilgileri çalan virüslerde vardır. Bunu bir örnekle göstermek gerekirse, şimdi bir yazıyı seçin ve kopyalayın. Daha sonra bu siteye girin. Bakın ne göreceksiniz. Eğer tarayıcınızın bu tür kopyalanmış bilgilere ulaşmasını istemiyorsanız şimdi anlatacaklarımı dikkatlice uygulayın.

Bu anlatacağım bilgiler Internet Explorer (IE) için geçerlidir. IE’yi açın. Araçlar>Internet Seçeneklerine tıklayın. Güvenlik sekmesinden Internet güvenliğini seçin ve Özel Düzey’ e tıklayın. Açılan pencereden ‘Program aracılığı ile pano erişimine izin ver’ kısmını ‘Sor’ yada ‘Devre dışı bırak’ olarak işaretleyin. Tamam tuşuna basıp çıkın. Böylece tarayıcınız pano erişimine izin vermeyecek ve kayıtlı bilgilere ulaşamayacak.

Bilgisayar ve Internet güvenliği hakkında her ne şekilde olursa olsun en başta da söylediğim gibi en önemli şey: dikkat. Bunun gelen e-postalara dikkat edin. E-posta da yazılı olan bağlantı gerçekte gitmesini beklediğiniz site olmayabilir. Bunun bire bir kopyası olup sizi aldatabilir. Bu yüzden bir siteye girecekseniz bağlantılardan uzak durun. Sitenin adresini tarayıcıya mutlaka elinizle kendiniz yazın. Bilgisayarınızı ve virüs programınızı sürekli olarak güncelleyin. Bir de daha önce yazdığım ‘virüslerden kurtulma yöntemi‘ adlı yazım ile ‘güvenli bir parola oluşturmak’ adlı yazımı okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim.

Virüssüz günler dileğimle.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir