Rahat ve Güvenli Internet Kullanımı
Birkaç basit önlem ile Internet üzerinden alışveriş ve bankacılık işlemlerinizi çok daha rahat ve güvenli bir ortamda gerçekleştirebilirsiniz.
İştesize Internet üzerinden yapacağınız işlemlerde güvenliğinizi sağlayacak bazı öneriler:
# Bir web sitesinin iddia ettiği site olmadığından şüphelenirseniz, size önerdiği talimatları izlemeden siteyi hemen terkedin.
#Yapmakta olduğunuz işlem için sizden istenilen bilginin, o işlem için gerekli olup olmadığını kendinize sorun. Örneğin açık arttırma ile satış yapan bir Internet sitesi, size ehliyetinizin numarasını ya da kredi kartı şifrenizi sormamalıdır. Bir site ya da e-posta sizden bu tür bir bilgi isterse kesinlikle cevap vermeyin.
#Sahte e-postalara karşı dikkatli olun. Bunlar güvenilir bir şirketten ya da arkadaşınızdan gelmiş gibi görünebilirler; ama gerçekte, virüs indirmek, sahte bir siteye yönlendirmek veya önemli kişisel bilgilerinize ulaşmak amacıyla tasarlanmış olabilirler.
#Kişisel bilgilerinizi talep eden e-postaları cevaplamamanızı ve şifreleriniz gibi önemli kişisel bilgilerinizi isteyen şirket ve kişilere karşı çok dikkatli olmanızı öneririz. Hiçbir banka, müşterilerinden kişisel bilgilerini ve internete giriş bilgilerini hiçbir surette e-posta yoluyla talep etmemektedir. Üçüncü kişilerden mail yolu ile gelebilecek bu tür kişisel ve internet giriş bilgi taleplerini kabul etmeyiniz.
#Sadece gönderenini tanıdığınız e-postaları açın. Özellikle eki olan e-postaları açarken dikkat etmeniz çok önemli. Bir arkadaşınız bile size kazara virüslü bir e-posta yollayabilir.
#Bir e-posta ya da mesaj içindeki bir bağlantıya tıklarken dikkat edin. Bağlantı güvenli olmayabilir.
#E-postalar normalde şifrelenmezler .Önemli kişisel ya da finansal bilgilerinizi güvenli bir web sitesi üzerinde şifreleme yapmadan e-posta olarak göndermemenizi öneririz.
#Sadece tanıdığınız ve güvendiğiniz şirketlerle çalışın.
# Her web sitesinin adresini -URL olarak bilinir- doğrulayın.
#İstediğiniz Internet adresinin -URL- Internet tarayıcınızın adres kutusunda göründüğünden emin olun. Bazı web siteleri yasal görünür ama taklit olabilir. Fazladan birkaç saniyenizi harcayarak ulaşmak istediğiniz Internet adresini klavyeden kendiniz girin.
#Herhangi bir işlem için sizden istenen kişisel bilgileri girmeden önce sitenin güvenli kipte çalıştığından emin olmak için mutlaka web sayfasının sağ alt köşesindeki asma kilit sembolünü kontrol edin.
#Internet hesaplarınız için şifre ya da şifre kodları kullanın. Başkaları tarafından tahmin edilmesi güç şifreler seçmenizi ve hesaplarınınızın her biri için ayrı şifre kullanmanızı öneririz.
#Evinizde veya işyerinizde kullandığınız bilgisayarlarda güncel anti-virüs yazılımları kullanın. Bu yazılımların yeni virüslere karşı koruma sağlamak için sık sık güncellenmeleri gerekmektedir. Bir güncelleme olduğundan haberdar edilirseniz, güncellemenin bilgisayarınıza aktarıldığından emin olun.
#Özellikle kablo veya DSL modem ile Internete bağlıysanız evinizdeki bilgisayara izinsiz erişimi engellemek için bir kişisel firewall yazılımı yüklemenizi öneririz.
#İşlemlerinizi bitirdikten sonra Internetten çıkarken tarayıcınızı kapatmanın yanısıra, güvenli çıkış düğmesini de kullanmanızı öneririz. Güvenliğiniz için güvenli bölge çıkış talimatlarına uymanız çok önemli.
#Bankacılık ve kredi kartı işlemlerinizi düzenli olarak takip edin. Sadece gerçekleştirmiş olduğunuz işlemler için ücretlendirildiğinizden emin olmak için sipariş onaylarınızı, kredi kartı ve bankacılık ekstrelerinizi elinize ulaşır ulaşmaz incelemenizi ve beklenmeyen bir durumda hemen bankanızı bilgilendirmenizi öneririz.
Alıntıdır.
Bu konuya çok fazla özen gösterdiğimden, bu konuyla ilgili birden fazla yazma ihtiyacı hissediyorum. Bu konu hakkında diğer yazılar:
Güvenli Internet bankacılığı
Internette bilgilerimiz ne kadar güvende?
Güvenli, akılda kalır bir parola oluşturmak.