Domuz Gribi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Domuz Gribi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

S:Domuz gribi belirtilerini soğuk algınlığı belirtilerinden nasıl ayırırız?

Y: Domuz gribi belirtileri 38 dereceyi geçen ve başka bir nedene bağlı olmayan ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü ve kusma ishal olarak özetlenebilir. Bu belirtileri ve soğuk algınlığı belirtilerini karşılaştırıp ayırım yapmak genelde konuya hakim olmayan kişiler için çok zordur, internette dolaşan kıyas tablolarının çoğunda hatalı bilgiler olduğundan bu konuda en güvenilir kaynaklar hekimlerdir. Saygın web sitelerini ve ülkemizde sağlık bakanlığı sitesini kullanmanız önerilir. www.saglik.gov.tr

Domuz Gribi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

S. Domuz gribi nasıl bulaşır?

Y: Domuz gribi virüsün burundan ya da ağızdan havayoluyla vücuda girmesi sonucu bulaşır. İnsandan insana bulaşma genelde öksürme ya da hapşırma sonucunda bulaşma olmuş yüzeyin elle tutulması ve elin ağız ya da buruna götürülmesiyle olmaktadır.

S: Evde domuz gribi olanlardan kendimizi nasıl koruruz?

Y: Evde eşimiz ya da çocuğumuz domuz gribi hastalığına yakalanmışsa kendimizi korumak için mutlaka maske kullanmalı, el temizliğine çok dikkat etmeliyiz. Beslenmemiz vitamin ve proteinden zengin olmalıdır. Hastalık belirtileri için kendimizi gözlemeli ,evde ateş ölçümü için beden derecesi bulundurmalıyız. Bulaşma süresi, hastalık başlamadan 1 gün önceyi ve başladıktan 7 gün sonrayı kapsar. Hasta kişinin odası ayırılmalı, çevresinin hijyenine dikkat edilmeli ve temizliğinde onda bir oranında sulandırılmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.

S: Domuz gribi ne kadar tehlikeli veya öldürücüdür?

Y: Domuz gribi virüsü bulaşma yeteneği çok yüksek bir virüstür. Hastalık yapma yeteneği bulaşmaya oranla daha düşük olmakla beraber bu hastalıktan ölenlerin sayısına bakarsak öldürücülüğü şu anda mevsimsel gribi geçmektedir.

S: Şu anda ülkemizdeki domuz gribi yaygınlığı nedir?

Y:Ülkemizdeki hasta kişi sayısı ve ölen kişi sayıları sağlık bakanlığı sitesinde güncel olarak verilmektedir. 30 Kasım 2009 tarihinde yayınlanmış olan bilgide halen hastanede yatan hasta sayısı 287 ‘dir. Bu vakaların 94’ü yoğun bakımda olup, 38 hasta solunum cihazına bağlıdır. Toplam ölen kişi sayısı ise 195’dir. Ölenlerin % 35’nin 50 yaşından ufak ve altta yatan herhangi bir hastalığı olmadığı belirtilmektedir.

S:Dünyada domuz gribi yaygınlığı ne durumdadır?

Y: Bu virüse ait ilk vakalar nisan 2009’da Amerika kıtasında görülmüştür. Haziran 2009’da WHO (Dünya Sağlık Örgütü) pandemi evresini 6 olarak ilan etmiştir. Hazirandan günümüze ülkemizde de vakalar artarak görülmeye başlamış olup ülkemiz WHO haritasında yüksek riskli olan bir ülke olarak görülmektedir. Hastalığın şu anda halen 1. Evresinde olup, aralık-ocak-şubat aylarında 2. Ve 3. Evreler görülecektir.

S: Hastalığın evreleri ne ifade etmektedir?

Y: Hastalığın topluma yayılarak hasta kişi sayısını artırdığı fazlar evre ya da dalga olarak adlandırılabilir. Bu evreler virüsün doğada çoğalıp yayılma dönemlerine paralel olarak gelişmektedir. Diğer bir deyişle 2. ve 3. evreler demek salgının topluca görüleceği iki dönem var demektir.

S: Hastalığı nasıl önleyebiliriz?

Y:Hastalığı önlemenin tek yolu aşı olmaktır. Pandemi evre 6 olduğu zaman dünyadaki herkesin hastalanacağı öngörülmektedir. Ya hastalığı geçirerek bağışıklık kazanılır ya da aşı yoluyla bağışıklık kazanılır.


S: Ülkemizde aşı konusunda kafalar karışık, aşılar güvenilir mi?

Y: Aşılar grip aşısı tekniği kullanılarak üretilmiştir. 60 senedir üretilen grip aşısının katkı maddelerinin ( adjuvan) aynısı bu aşıda kullanılmaktadır. Teknik olarak üretim yumurta hücrelerinde 6-7 aylık bir sürede gerçekleşmiştir. Üretim süresinin kısıtlı olmasına rağmen aşı FDA, CDC, WHO gibi sağlık otoritelerinin onayını almıştır. Aşılar 3 firma tarafından üretilmiş olup, tüm dünyada kullanıma sunulmuştur; yan etki olarak şu anda lokal bazı allerjiler, kızarıklık dışında hayati hiçbir tehlike dünyada ve ülkemizde rapor edilmemiştir.

S: Virüs mutasyona uğrarsa ne olur hastalık daha da artar mı ? O zaman aşıların etkisi devam eder mi?

Y: Virüs kasım ayında ufak bir protein mutasyonu geçirmiştir ancak bu değişiklik virüsün daha fazla hastalık yapmasına yol açmamış, anti viral ilaçlara da dirençli olmasına yol açmamıştır. Şu anda mevcut olan aşılar mutasyona rağmen koruyucu olmaya devam etmektedir. Büyük bir mutasyon olması halinde aşının etkisiz olması söz konusu olursa sağlık bakanlığının yapmış olduğu anlaşma protokolünde eski aşıların iadesi ve yeni aşının getirilmesi yer almaktadır. Böyle bir senaryo gerçek olursa yeni aşı ile tekrar aşılanma gerekecektir.

Domuz Gribi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

S: Aşı konusunda kararsızım, çocuğuma düzenli vitamin takviyesi yaparak hastalığı önleyebilir miyim?

Y: Pandemi evre 6 ise bu olasılık çok düşüktür, belki verdiğiniz vitaminlerle çocuğunuzun bünyesi daha iyi olur ancak hastalanmasını önleyemeyebilirsiniz. Tek bilimsel yol çocuğunuzun aşı olmasıdır. Aşı olmayıp hastalık halinde yoğun bakım gereksinimi olup olmayacağını hiç kimse bilmemektedir. Hastalığın kişiden kişiye seyri farklı ağırlıkta olmaktadır ve ölen vakaların % 35’inde altta yatan hiçbir sağlık problemi bulunmamıştır. Aşılar sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.

S: Bu hastalığı ağır geçirmesi olası risk gruplarında kimler vardır?

Y: Risk grubunda gebeler, 2 yaş altı çocuklar, kronik akciğer hastalığı olanlar, kardiyovasküler kalp hastalığı olanlar, kronik böbrek,karaciğer, kan,metabolik hastalığı olanlar,kas hastalığı olanlar,immün süpresyon( kanser tedavileri, kortizon kullanımı), obezite- vücut kitle indeksi 35 ve üstü-,18 yaşından ufak sürekli aspirin kullanması gereken hastalar ve 65 yaş üstü hastalar bulunmaktadır.

S: Her domuz gribi vakasında anti-viral tedavi uygulanmadığını görüyoruz. Hangisi doğru , mutlaka anti-viral almalı mıyız?

Y: Mutlaka anti- viral alınmalı konusunda toplumda bir kanı olduğu gerçektir. Bu nedenle bazı ilaçların evlerde stoklandığını ve eczanelerde bulunmadığını görmekteyiz. Bu tutum malesef çok sakıncalıdır. İlaçlara direnç oluşmaması ve gereksinim duyulan ağır vakalarda tedavi edici olmaları için hafif vakalarda anti-viral ilaçlar kullanılmamalıdır.

S: Hasta olup olmadığımızdan nasıl emin oluruz , hangi testleri yaptırmalıyız?

Y: Hasta olduğumuzdan emin olmamız gerekmemektedir. Bu konuda eğer hekim tarafından önerilmiyorsa sadece hasta kişinin merak duygusunu tatmin için test yaptırması ekonomik ve istatistik açıdan gerekli değildir. İnfluenza kart testlerinin uygulanması güvenilirlik değerleri düşük olduğu için sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.

S: Domuz gribini geçirdiğime inanıyorum, o nedenle aşı olmama gerek yok değil mi?

Y: Hastalık geçirme bir inanç işi değil pozitif bilime dayalı bir ispat işidir. Eğer hastalığınızı laboratuvarda belgeleyemiyorsanız aşı olmanızı öneririz. Hastalığı geçirmiş olsanız bile aşı olmanız halinde tek doz aşının koruyuculuğu % 90 olmaktadır ve herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. (Alıntı)

S: Nasıl El Yıkanmalı?

Görsel için tıkla…

S: Domuz Gribi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? (Okumanızı tavsiye ettiğim konu ile ilgili yazdığım bir diğer yazı.)

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir