Facebook Dolandırıcılığı
Seyrüsefer Günlüğünü açtığım ilk günden beri internet üzerinden yapılan dolandırıcılık konularına daha bir önem göstermişimdir. Çünkü bu konuda insanlar ne kadar çok şey öğrenirse dolandırıcıların işi o kadar zorlaşacak. Ancak şu bir kesin ki dolandırıcılar sürekli yeni yöntemler geliştirerek masum insanları zarara sokmaya devam edeceklerdir.
Mobil teknolojinin artması ve sosyal medya sitelerinin artık vazgeçilmez olduğu bir ortamda dolandırıcıların da en çok tercih ettiği dolandırma yöntemi “sosyal mühendislik” olmakta. Bunun için de en iyi mecralardan biri hiç şüphesiz ki Facebook oluyor.
Kısa bir süre önce bir arkadaşımın başından geçen bir dolandırıcılık yöntemini sizinle paylaşmak istiyorum.
Arkadaşımın Facebook hesabı dolandırıcı tarafından ele geçirildikten sonra hesapta ekli olan arkadaşlarına sohbet kısmında sırasıyla “merhaba canım” ya da “nasılsın canım” gibi cümleler kurarak mesaj atıyor. Burada amaç sohbet ettiği kişiyi şüphelenmesine imkan tanımadan dolandırmak.
Sohbet merhabalaşmalardan sonra sıra karşısındaki kişiyi tuzağa düşürmeye geliyor. Burada en iyi yöntem cezbedici bir şey sunmak. Mesela Teknosa’dan hediye çekilişi için bilet dağıttığını ve isterse kendisine gönderebileceğini söylüyor. Hattının faturalı olup olmadığını sorduktan sonra telefon numarasını vermesini ve sonrasında gelen mesajı “evet” yazıp cevaplamasını istiyor. Kendisine gelen mesaja evet yazıp 7979’a gönderen kişilerin mevcut tarifelerine 70 TL ekleniyor ve bu para doğrudan dolandırıcıların hesabına geçiyor.
Adı çokça geçse de Teknosa’nın kendi sitesinde bu tür bir dolandırmayı konu alan bir bilgilendirme göremedim.
Aşağıdaki yazışmaya ait ekran görüntüsü temsili olup insanların bu tuzağa ne kadar kolay düştüğünü görmektesiniz.
Bu gibi dolandırıcıların tuzağına düşmemek için yapmamız gereken aslında çok basit biraz dikkatli olmak yeterli. Öncelikle Facebook hesabının bir başkasının eline geçtiği konusunda şüpheye düştüyseniz hemen Facebook ‘un güvenlik sayfasına girip bu konuda gereken önlemleri alabilirsiniz. Ya da bir arkadaşınızdan ricada bulunabilirsiniz. Bunun dışında hesabınızın ele geçirildiğini belirten bir paylaşımda bulunmalarını isteyebilirsiniz.
[box type=”warning” ]» Başkasının eline gecen hesabım üzerinden arkadaşlarımdan para istendi. Ne yapmalıyım?[/box]
Adli kurumlara başvurmadan önce aşağıdaki işlemleri yapmanız çözüm sürecini hızlandıracaktır.
Güvenli bir bilgisayardan veya kendi bilgisayarınızda tam korumalı virüs programı alıp taradıktan sonra kendi bilgisayarınızdan hesabınızı kurtarmayı deneyiniz.
Aşağıdaki bağlantıları kullanarak yaygın sosyal medya sitelerinin hesap kurtarma sayfalarına ulaşabilirsiniz.
• Gmail
• Twitter
• Yahoo
• Facebook
• Hotmail
• Yandex
Mağdur olduğunuz suç, adli işlem yapılabilmesi için şahsi müracaat gerektiren suçlardandır.
Suçu anlatan bir dilekçe yazıp imzalayınız. İmzaladığınız dilekçe ile:
a. Sorumlu polis merkez amirliğine,
b. Sorumlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na,
c. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne müracaat edebilirsiniz.
Not:
1. İmzaladığınız dilekçeyi elden başvuracağınız yere götürün, tarayıcıdan tarayarak mail olarak atmayınız.
2. Takibi şikâyete bağlı olan suçlarda bireysel başvuru şarttır.