İşletmeleri Yakından İlgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası
İşletmeler faaliyetlerini yürütürken çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlıklarını korumak, üretimin ve işletmenin güvenliğini sağlamak durumundadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu nedenlerden dolayı geçen sene iş güvenliği ve işçi sağlığı hakkındaki yasasını çıkarttı.
6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği yasasında hayatımıza girecek pek çok yenilikle beraber, her işletmeyi ilgilendirdiği için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma yükümlülüğü en çok ses getiren konu oldu. 30 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan değişikliğe göre işletmeler iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma mecburiyetine girdi. Bu değişiklik şimdilik kademeli olarak devreye girecek. Öncelikle 50’den fazla çalışan çalıştıran şirketler 1 Ocak 2013 tarihinde yasanın kapsamına girdi. 30 haziran 2013’de 50’den az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli işlerden başlayacak olan uygulamanın 1 yıl kadar bir ertelenme durumu söz konusu olsa da bu zorunluluk önümüzdeki dönemlerde kaçınılmaz olacak.
İlgili personellerin çalıştırılma süreleri işletmenin faaliyetine ve çalışan sayısına göre değişiklik gösterecek. Bu nedenle her işletme kadrosuna dahil etmek zorunda kalmayacak. Burada da devreye Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri girecek. İhtiyaç duyulan personeller bu hizmeti veren kurumlar tarafından karşılanacak. OSGB’ler insan kaynağı danışmanlığından farklı statüde çalışmakta. Ceza-i sorumlulukları bulunmakta. İlgili personel temini dışında işletmeler için risk değerlendirmesi yapmakta, iş güvenliği eğitimleri vermekte, sağlık ve güvenlik planları da oluşturmaktadır.
Bu bir advertorial içeriğidir.