Polyjet Teknolojisi

Polyjet Teknolojisi Nedir?

Polyjet teknolojisi, kürlenebilir adı verilen yani yüzeyin geçirgenliğini azaltmaya yarayan, koruyan ve sertleştirebilen sıvı fotopolimeri katmanlar halinde püskürterek inşa etme teknolojisidir. Teknolojinin çalışma prensibi inkjet printerlara oldukça benzerdir. Katmanlar fotopolimer reçine malzemelerin püskürtülmesinden sonra UV ışınlarıyla birlikte kürlenir.

Polyjet teknolojisi ile 3 boyutlu baskı teknolojilerinde kullanılır. Plastik, esnek ve şeffaf malzemelerin tamamının bir arada kullanılması ile birlikte tek seferde hibrit parçalar basılabilir. Polyjet katmanlı olan üretim teknolojisi sayesinde yüksek yüzey kalitesi elde edilir ve parçaların kolay bir şekilde boyanabilmesi ile birlikte parlatılabilmesi gibi ardıl işlemlere de imkan tanınır.

Polyjet Nasıl Çalışır?
Slicer adı verilen yazılımlar polyjet teknolojisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. CAD dataları katmanlara ayrıştırıldıktan sonra 3D yazıcı başlığının hareket edeceği yol haritası ortaya çıkartılır. Eğer ihtiyaç duyulur ise üretim sırasında kullanılacak olan destek yapıları da bu süreç içerisinde meydana getirilir.

İnşa malzemeleri arasında bulunan fotopolimer reçine, püskürtüldükten sonra UV ışınları ile kürlenir ve ilk katman böylelikle ortaya çıkartılmış olur. Kimyasal olarak ise, UV ışınla çabuk kürlenebilen polyjet malzemeleri, farklı katmanlar üzerine eklenebilir hale gelir ve model yapı oluşturulur.

Üretim sonrasında destek malzemeleri su yardımı ile temizlenir ürün ve modeliniz hazır hale getirilir. Destek malzemeleri ve fotopolimer reçineler ayrı kimyasal özelliklere sahip olduğu için ayrı kafalardan püskürtme işlemi gerçekleştirilir. Destek malzemeleri aynı zamanda su içerisinde eriyebilme özelliklerine de sahiptir.

Polyjet Teknolojisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Polyjet teknolojisi 16 mikrona kadar inebilecek katman kalınlığına sahiptir. Diğer 3 boyutlu yazıcı tekniklerine göre polyjet teknolojisi sayesinde daha yüksek kalitedeki yüzeyler ortaya çıkartılabilir.

Polyjet teknolojisinin bu özelliği parçalardaki detayların ve formlu yüzeylerin daha net bir şekilde algılanabilmesini sağlar. Gerçeğine yakın prototipler istiyorsanız, polyjet teknolojisinden sizler de yararlanabilirsiniz.

Polyjet Teknolojisi
Yüksek seviyedeki görsel kalite ihtiyacı olan kavramsal modeller ve prototipler, hassas detaylı olan elektronik ve araç iç trim parçaları ve silikon kalıp üretileceği zaman ihtiyaç duyulan master modeller polyjet teknolojisinin uygulama alanları arasındadır. Ayrıca plastik üzerine esnek malzeme dokusu gibi farklı malzeme ihtiyacı hissedilen alanlarda da polyjet teknolojisi kullanılmaktadır.

Yüzey İşlemleri ve Estetik
3 boyutlu yazıcı teknolojisi olan polyjet ile üretilecek olan prototiplerdeki parçalara yalnızca kaplama uygulanacağı zaman zımpara uygulanır. Parçaları boyaya hazır hale getirdikten sonra ise, pürüzsüz bir yüzey ortaya çıkana kadar zımpara kağıtları ile zımparalama işlemleri devam eder.

Parçaların renklendirilmesi için su ve boya karışımına batırılması gerekir. Polyjet teknolojisi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı +90’ın sitesine göz atarak da bu teknoloji hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir