Şaşırtan Matematik: Lissajous Eğrileri

Şaşırtan Matematik: Lissajous Eğrileri

Sayısal konularda okul hayatım boyunca hep iyiydim. Ama bir eşit ağırlık öğrencisi olduğumdan matematik konusunda kendimi fazla geliştirme imkanım olmadı. Zamanla öğrendiğim konuları da unutunca matematik adına bildiğim çok az şey kaldı diyebilirim. Matematik konusunda bazı yazılar okuyarak bu konudaki merakımı az da olsa kapatıyorum. Özellikle okuduğum yazılar, ilginç sayılar, denklemler, formüller… Bazen öyle anlar olur ki bilmediğim bir konu üzerinde bile düşünmeye başlıyorum.

Şaşırtan Matematik: Lissajous Eğrileri

Size bahsetmeyi istediğim konu; Lissajous Eğrileri. Matematik okuyanların özellikle elektronik okuyanların çok iyi bildiği bir konu. Ama ben adını ilkkez bu ayki Bilim ve Teknik dergisinde duydum. Konu gibi ismi bile şaşırtıcı geldi. Okumaya başladım. “1815 yılında Nathaniel Bowditch tarafından kalema alınmış olmasına rağmen ayrınıtılı bir şekilde 1857 yılında Jules Antonie Lissajous tarafından çalışılmış olması nedeniyle ismi Lissajous Eğrileri olarak anılmaktadır. Eğrinin tanımına gelince; x-y düzleminde aşağıdaki iki parametrik eşitliği sağlayan eğri ailesine Lissajous Eğrileri denilmektedir.

x(t)= A.sin(at + c)
y(t) = B.sin(b.t)

İlkokuduğumda tabi konuyu hiç bilmediğimden anlayamadım. Benim gibi konuya yabancı olan kişilerin ve bu konuda kaynak arayanların, bu siteye girip bakmalarını tavsiye ederim. Sitede x ve y değerlerini değiştirerek start a bastığınızda osiloskopun size çok farklı eğriler çizdiğini göreceksiniz.

Görmeniziistediğim bir kaç eğri:
x=9 y=8
x=5y=4
x=3 y=5

x ve y değerlerini değiştirerek yeni eğriler oluşturabilirsiniz. x = y olursa tam bir daire çizebilirsiniz. Eğriler gerçekten bazen çok şaşırtıcı olabiliyor. Hatta bazıları bir sanat eseri gibi kusursuz. Eğer farklı şekiller ve grafikler arayışı içerisindeyseniz burada oluşturacağınız eğriler size belki ilham verebilir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir