Yabancı Vatandaşlık
Yurtdışına yerleşmek ve çalışmak belki sizin de zaman zaman düşündüğünüz bir projedir. Ekonomik koşulların yabancı ülkelerde daha iyi olması, eğitim ve sağlık alanında sunulan hizmetlerin kalitesi gibi sebeplerden dolayı günümüzde birçok kişi hayatlarını yabancı bir ülkede geçirmek ister. Gurbette olmanın getirdiği birçok sıkıntılarda olmasına rağmen.
Ancak yabancı bir ülkeye yerleşmek sanıldığı kadar kolay değildir. Birçok ülke turist vizesi başvurularında bile zorluklar çıkardığı için çalışma izni almak çok daha zorlu bir süreçtir.
Yurtdışı göçmenlik alanında hizmet veren Yeni Bir Hayat firması genel müdürü Şevki Akaydın’ın yaptığı açıklamaya göre İngiltere, Kanada ve Amerika’da vatandaşlığa farklı uygulamalar mevcuttur.
Amerika’da doğum en çok bilinen ve son yıllarda hatırı sayılır aile tarafından denenen ilk yöntemdir. Böylece Amerika’da dünyaya gelen bebekleri doğum anında Amerikan vatandaşlığı almaktadır. Amerikan anayasası Amerika’da dünyaya gelen her bebeğin hiçbir koşul olmadan vatandaş olması hakkını sunmaktadır. Çocuk ileri de eğitim hayatı için Amerika’ya gittiğinde de ailesini yanına aldırabilmekte ve böylece tüm aile Amerika’ya yerleşme şansını elde etmektedir.
Kanada göçmenlik programı ise özellikle son 10 yılda çok daha fazla sayıda insan tarafından uygulanan bir başka yurtdışına yerleşme yöntemidir. Kanada belirli meslek grupları içerisinde her yıl nitelikli göçmen almaktadır. Burada aranılan şartlardan birincisi Kanada’nın istediği meslek dalında eğitiminiz ve iş deneyiminizin olmasıdır. Ayrıca iyi düzeyde İngilizce veya Fransızca bilgisi de istenilen diğer şarttır. Bunların dışında sabıka kaydınızın bulunmaması, 35 yaşın altında olmanız ve ciddi bir sağlık probleminizin olmaması da aranılan kriterler içindedir. Kanada’ya yapacağınız göçmenlik başvurusu yaklaşık bir yıl gibi bir süre içinde değerlendirilmektedir. Onay aldıktan sonra siz ve aileniz Kanada’ya önce göçmen olarak gitmekte, 3 yıl yaşadıktan sonra da Kanada vatandaşlığı alma imkanını elde etmektesiniz.
Çok fazla bilinmeyen ancak Ankara Antlaşması adı altında göçmen alan bir diğer ülke ise İngiltere’dir. Gümrük Birliği ile 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması uyarınca İngiltere Türk girişimcilerine kendilerine ait bir kurmaları şartıyla oturma izni vermektedir. Burada önemli olan kriter başvuru sahibinin mutlaka bir iş kurmayı planlamasıdır. Ayrıca bu işi açabilecek kadar elinde nakit sermayesinin olması da istenmektedir. Bunların dışında açmayı düşündüğü işle ilgili iş tecrübesi veya belirli bir eğitiminin bulunması da gereklidir. Ortanın üzerinde İngilizce dil bilgisi de özellikle aranılan şartlardan birisidir. İstanbul’da bulunan İngiltere elçiliğine yapılan başvurular yaklaşık 1 ay gibi bir zaman dilimi içinde karara bağlanmaktadır. Daha sonra ailenizle birlikte İngiltere’ye giderek başvuru esnasında kuracağım dediğiniz işinizi kurup hayata geçirmeniz istenmektedir. İngiltere’de 5 yıl yaşadıktan sonra İngiliz vatandaşı olmak için başvuru yapabilirsiniz. İngiliz vatandaşı olduğunuz da Avrupa Birliği pasaportu elde edersiniz.
Yeni Bir Hayat’ın www.yenibirhayat.com.tr adresinde bulunan sitesinde her üç ülke ve buralara yerleşme koşulları hakkında daha detaylı bilgiler yer almaktadır.
Bu bir advertorial içeriğidir.